Musiken på 70-talet

Musiken som växte sig stor på sjuttiotalet har satt sina spår och lyssnas på än idag.
Hårdrock:
Hårdrock var länge samlingsnamnet för de artister och band som var lite mer högljudda i sin musik. De utvecklades på sjuttiotalet och skiljde sig från den mer poppiga rocken som dominerade på sextiotalet, de artister som kom fram och stod ut för sin musik var bland annat Led Zeppelin, Deep Purple, ACDC, The Who, Queen och Rolling Stones. Stilen för denna genre var oftast långt hår och tajta kläder vilket dom flesta banden hade. Men till de första stora sjuttiotals grupperna brukar Led Zeppelin, Black Sabbath, Deep Purple och Uriah Heep då dom hade sina strohetsperioder i början av sjuttiotalet.

Punken:
Punken uppmärksammandes först i mitten av sjuttiotalet och slog först igenom i Storbritannien. Punken är baserad mycket på en lättspelad, ofta aggressiv musik och mycket "gör det själv" känsla. Många i denna genre ville med sin musik både provocera och chocka samhället och rättvisa samt yttrandefrihet blev slagorden för denna genre.
The Ramones rån New York blev punkens riktiga genombrott även om bandet inte ville anses som punkare.
Den brittiska punken var mycket mer provocerande och politisk än om man jämför med den amerikanska, mycket av det beror nog på strängare lagar i Storbritannien än vad som var i USA. Band som visade på det var bland annat The Damned, The Clash och inte minst Sex Pistols som framkallade mycket diskussioner och avsky genom deras framträdanden.
Och om du ska bli en punkare så är nitar, läder, skinnpaj och tuppkam ett måste, och du får gärna ha några piercingar också.

 Sex pistols 1977

   Led Zeppelin, 1977

Mick Jagger och Ron Wood, Rolling Stones 1975


RSS 2.0