70-tals mode

Dom politiska strömningarna och människors vilja att engagera sig påverkade modet på 70-talet. Hippe och det bohemiska utseendet dominerade och många ville sticka ut, man vill ha något nytt, precis som inom politiken. Tryck som peace, love and understanding och ”Spola Kröken” var populärt. Detta var även något som hängde kvar från 60-talet, tillexempel flower power och etniska mönster.




 
Spola kröken var en kampanj under 70-talet "Spola Kröken, man dricker litet mindre och mår mycket bättre" med syftet att få folk att dricka mindre och mer måttligt. 

Det mest typiska under 70-talet var utsvängda byxor, skjortor, mönster (blommor, leopard, batik), polotröjor, minikjolar och färgerna brunt och gult. Jeans var även väldigt populärt, inte bara som byxa utan även som jacka och kjol. Som byxor skulle jeansen var tajta upptill och utsvängda nertill. När det gäller skor så slog platåsulan igenom och korkskor och plattformsklackar var även populärt

Mönster något av det mest populära under 70-talet, speciellt på klänningar

Platåskor

Utsvängdabyxor och jeansjacka, det mest typiska för 70-talet.

För kvinnor var hotpants populärt, i överhuvud taget så var tajta och åtsittande plagg populärt för båda könen och. I och med hippierörelsen så förändrades synen på män och kvinnor, unisex kläder blev populärt och båda könen kunde ha långt hår.Långt hår i hippiestil var populärt, gärna med mittbena.

 
Under 70-talet så var frågan om jämnställdhet stor och därför blev det populärt med unisex kläder. Det mest populära var mjukisdressar som skulle vara bekväma och passa för båda könen.
 

 I slutet av 70-talet så avtonades hippiestilen och i och med dicomusikens uppkomst så tog discostilen över lite. John Travolta i Saturday Night Fever som kom ut 1977 blev en ikon.

John Travlota och hans kostym, en ikon.

Idag är 70-tals stilen inte lika populär men något som börjar komma tillbaka är utsvängda byxor. Jeans är ju självklart fortfarande lika populärt. Jeansen på första bilderna med högmidja är typiskt 70-tal, kanske börjar stilen komma tillbaka? Dock är det mest kvinnor som använder utsvängda jeans idag. 

Av Alice


Kommentarer
Postat av: Jojjan

Jag älskar verkligen 70 tals kläder och den här fotona är ju helt fantastiska! Ibland vill man bara vrida tillbaka tiden!

2013-10-06 @ 17:25:32
URL: http://www.xn--70talsklder-s8a.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0