Hanna Wallin - Inlägg 2 - Almstriden

Almstriden utspelade sig 1971 den 12 April i Kungsträdgården. Almstriden har sin grund av att man ville fälla 13 Almträd för att kunna göra en tunnelbaneuppgång i Kungsträdgården. 
Uppgången var planerad att vara just vid almträden eftersom det hade hittats en slags sprickzon kring den som skulle vara svår att laga, och därmed ville man göra uppgången just där. Politikerna röstade, socialdemokraterna var för rivningen och moderaternat emot. Det togs beslut om att träden skulle rivas. Det kom att bli stor demonstration pga detta. En opinionsmötnings visade att 70% var emot fällningen. 
Under en hel vecka hade platsen med almer i Kungsträdgården occuperats av folk som demonstrerade, folk klättrade upp i träden för att förhindra att almerna skulle fällas ner. Det hela spårade ur när arbetare började såga med motorsåg i träden där folk satt. Polisernas brutaliet har kritiserats i följd av att dom slogs med batonger, hästar och schäfrar. 
 
Man kan undra hur 13 träd kan skapa en sådan uppståndelse. Dessa almar sågs som en slags symbol för stockholmds innerstad som vid den tiden var i ruiner på grund av bland annat Klarakvarteren som blivit rivna. Det pågick en slags stadssanering som kallades ''norrmalmsregleringen''. Almarna blev som ett stopp då folket sa nej inte mer. En ny miljörörelse hade tagit fart.
Resultatet blev att tunnelbaneuppgången byggdes längre bort och öppnades 1977. Flera av almarna i Kungsträdgården står fortfarande kvar, vissa med märken av motorsågar på. 
 
      
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0