Hanna Wallin - Inlägg 1 - MODERNISTISK ARKITEKTUR

Modernismens rörelse inom arkitektur uppstod på 1920-talet. Modernismen är enkel och avskalad, fri från dekor och annat plotter, arkitekturen är geometrisk. 
Det var efter första världskriget som rörelsen fick sin start. Då skulle städer byggas upp på nytt och man ville testa något annat än hur byggnader tidigare sett ut, men man ville även förena arkitekturen med industriell produktionsteknik. Men inte förens efter andra världskriget blev det internationellt utbrett. När det nådde ut större utveckldes stilen delvis till mer grova former (brutalism) men också till mer lätt design som tex glasväggar (high tech).
 Under 1960-70-talet kom den modernistiska arkitekturen att bli kritiserad av den postmodernistiska rörelsen som innebar mer klassiska ideal, den tog över stort men mest i USA. Om modernismen är ''död'' är ej diskuterat, men under 1990-talet uppkom ett nytt uttryck vid namn nymodernism eller supermodernism som definitivt tagit inspiration från modernism.
Redan innan modernismen fick sitt genombrott inom arkitektur hade futurism och konstuktivitism banat väg för den förändring som var att komma. Den uttnyttjade nya material som betong, stål och mer effektiva byggnadsmetoder. Fler och fler arkitekter ''bojkottar'' ornament (dekoration) på sina byggnader.
 
Denna modernistiska rörelse består av ett flertal olika stilar: Funktionalism, brutalism och High Tech-arkitektur mfl.
- Funktionalism: Släta, ljusa, putsade, lådaktigt (kub, rätblock), odekorerade fasader, platta tak.
- Brutalism: Rå betong, obehandlade material, tekniska detaljer utgör atkitektoniskt motiv.
- High Tech-arkitektur: Tunna glasfasader, många skyskrapor liknande. Centre Pomidou är ett exempel på high techbyggnad som har teknisk utrustning som rulltrappor, våtrum, hissar vattenledningar som här förläggs på byggnadens utsida.
 


Bild 1 Funktionalism - Le Corbusiers i Weissenhofsiedlung
Bild 2 Brutalism - Boston City Hall
BIld 3 High Tech - Centre Pompidou i Paris
 
Några moderna arkitekter som har gjort kända byggnader är bland annat:
 
Frank Lloyd Wright - Guggenheim Museum i New York
Nikken Sekkei - Mode gauken Sprial Towers- Nagoya, Japan
Mies Van der Rohe - Seagram Building, New York.
Michael Wilford - The Esplanade - Singapore

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0