Hanna Wallin - Inlägg 2 - ABBA

ABBA var en svensk sånggrupp från Sverige som bildades 1970 och bestod av medlemmarna Agneta Fältskog, Björn Ulveaus, Benny Andersson och Anni-frid Lyngstad. Deras initialer blev deras bandnamn.
Alla hade redan innan ABBA haft solokarriärer och egna framgångar. Benny Anderson var med i Hepstars, Björn Ulvaeus i Hotenanny Singers och Anni-Frid och Agneta hade solokarriärer.
Det var i Eurovision Song Contest 1974 som dom fick framgång och slog igenom som ABBA då dom vann med bidraget Waterloo i Brighton, Storbritanien.
Nästa hit kom året därpå, SOS. 1974-1980 hade ABBA 9 listettor i Storbritanien och en i USA.
Kända singlar som gruppen kom med under åren var bla Money, Money, Money, Fernando, Knowing Me Knowing You, Dancing Queen.
1979 hade ABBA sina sista turne i Japan. Det var planerat att släppa fler album men ABBA tog paus och arbetade med annat, gruppen splittrades 1983 pga krockar av privatliv och framgångsliv eftersom Benny och Anni-frid liksom Björn och Agneta var par under succéåren.
Abba har sålt 400 miljoner skivor i hela världen och är de första svenska gruppen att hamna på Rock and Roll hall of fame and museum i USA. Dom var den första popgruppen i norden att göra stora framsteg i engelskspråkiga länder.
Efter deras uppbrott har ABBA knappast dött ut, snarare fortsatt att leva vidare i världen över, tex en musikal i England som kallades Mamma Mia! som är baserad på ABBAs låtar spreds internationellt, dom har även släppt samlingsalbum ABBA Gold, Madonna samplade Gimme Gimme Gimme  till sin låt Hung Up år 2005, och slutligen så filmatiserades musikalen Mamma Mia! år 2008 och fick stor succé. Låtarna i filmen var sjunga av skådespelarna själva.
 
ABBA när dom medverade i Eurovision Song Contest med sitt vinnande bidrag Waterloo
Mamma Mia! filmen
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0