Sammanfattning 70-talet

Det var många stora händelser som präglade 70-talet. Här är en liten sammanfattning över några.

 

1973, Usa drar sig ut vietnamn. Ett krig som berört och skapat diskussioner i hela världen. Att Usa drog sig ur ledde till att den sydvietnamesiska sidan förlorade när dom inte längre hade någon stormakt bakom dom. 1975 blev det kommunistisk regi i landet efter mer än hundra år av andra länders inverkan. 

Oljekrisen var en period då man började sälja mindre olja för att öka priserna. Detta ledde till att man var tvungen att spara energi, folk hade tillexempel ljus istället för att tända lampor. Man började även diskuttera alternativa energikällor. Den ekonomiska följden blev att högkonjukturen blev en lågkonjuktur som fortsatte in på 1980-talet.

 

 

Lågkonjukturen ledde till stor arbetslöshet och protestvågor. Lågkonjukturen under 70-talet ses ofta som en övergång från industrisamhället till tjänstesamhället. 

 

1979 sluter Egypten och Israel fred och samma år så utbryter den iranska revolutionen.

1973 så tar Augusto Pinochet (bilden) över Chile genom en militärkupp. Han utsåg sig själv till statschef och var det fram till 1990.

 
 
Artister som Donna summer, ABBA och The Village People var stora under discoeran på 70-talet. Rocken blev större och kom massa olika versioner av rock som soft rock och countrey rock. Stora rockband under 70-talet var Pink Floyd och Queen.
 
 
 
 
 
 
Andra viktiga händelser var vänstervågen och gröna vågen som finns att läsa mer om i ett eget inlägg.
 
 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0