Vänstervågen/Gröna vågen

Vänstervågen är benämningen på en politisk vänstervind som pågick från slutet av 1960-talet till slutet av 70-talet. Trotts att man kallar detta för vänstervågen så innebar det inte att allas politiska åsikter var åt vänster. Vänstervågen handlade mycket om att ungdomar och studenter började engagera sig inom politik, självklart mycket inom vänstern men även inom andra partier.

Det fanns en otrolig vilja att förändra och påverka samhället och att hjälpa andra med bistånd till fattiga länder. Alla var engagerade och det var otroligt mycket demonstrationer, diskussioner och debatter. Ungdomspartierna var otroligt stora. Detta ledde till att mycket förändrades under 70-talet inom politiken, speciellt inom arbetet. Det kom många nya lagar om anställningsskydd och anställningsrättigheter, bland annat Mbl lagen (lagen om medbestämmande på arbetsplats). Man blev mer skyddad som arbetare, skatten höjdes och välfärden byggdes upp, samhället blev tryggare helt enkelt.

 
En stor anledning till denna vänstervåg var Vietnamkriget och frustrationen mot Usa som uppstod hos de flesta ungdomar i västvärlden. En annan anledning anses vara tiden och generationen, ungdomarna på 70-talet var en efterkrigsgeneration. Samhället hade byggts upp ordentligt igen och dom som växte upp under den här tiden växte upp med en säkerhet och i ett samhälle med pengar. Det fanns tid och pengar till att engagera sig. Även om den så kallade vänstervågen tog slut vid slutet av 70-talet så fanns fortfarande samhället kvar som man byggt upp och de lagar som man inskaffat.
 
Bild från en demonstration mot vietnamkriget

I och med denna vänstervåg så växte det även fram något som kallas den gröna vågen. Den gröna vågen innebar att många (främst unga familjer) i Sverige flyttade från städerna ut på landet. Man vill leva ett enkelt liv utan storstadsstress och det moderna. Det hade även med miljön att göra då vänstervågen förde med sig en miljövåg och många blev väldigt måna om miljön. Energikällor började diskuteras och kärnkraftsfrågan började ta fart som sedan ledde till en folkomröstning 1980.

Den gröna vågen
 
Av Alice

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0